Vorstschade in de gevel

Vorstschade in de gevel

Vorstschade in de gevel kun je herkennen aan stukjes steen die van de gevel afschilferen. 

Vorstschade ontstaat doordat poreuze gevels nat zijn op het moment dat het gaat vriezen. Meestal zie je dit dus op de vochtigste gevels van een pand, zoals de westgevels, en gevels die vaak in de schaduw staan.

Water zet uit als het bevriest; een bekend voorbeeld is wanneer je een fles met water in de diepvries legt. De fles zal bij bevriezing barsten. Wanneer een gevel nat is als het gaat vriezen, dan zet het water in de gevel uit en dan drukt het als het ware een stukje van de steen van de gevel af.

Meer hierover

Vorstschade in huis

Vorstschade in de gevel herstellen:

Vorstschade kan eigenlijk niet ongedaan maken door gevelreiniging omdat er stukjes van de gevel af zijn. Wat veel gedaan wordt is dat de gevel intensief gereinigd wordt zodat het kleurverschil met de rest van de gevel een stuk kleiner wordt. Vorstschade valt goed op bij een lichte ondergrond, zoals gele bakstenen.

Stap 1

Een mineraal opgelost in water wordt voorzichtig tegen de gevel geblazen.

Stap 2

Door het reinigen wordt de rest van de gevel lichter, en valt de vorstschade minder op.

impregneren gevel

Stap 3

De gevel wordt geïmpregneerd om nieuwe vorstschade te voorkomen.

Het impregneren van de gevel is belangrijk, want hier voorkom je nieuwe vorstschade mee.

Een prijs voor vorstschade herstellen in 3 stappen:

foto van je gevel
1. Foto’s

Maak één of meerdere foto’s van je gevel.

bijlagen gevelreiniging2. Uploaden

Verstuur je gegevens samen met je foto’s naar ons toe via het formulier.

Vorstschade herstellen in de praktijk

Het ongedaan maken van vorstschade is onmogelijk. Wel is het mogelijk om het effect van vorstschade minder opvallend te maken. 

Bij veel gevels zal het er op neer komen dat de gevel gestraald zal moeten worden. Hierbij wordt het kleurverschil met de rest van de gevel kleiner, en zal de vorstschade nauwelijks meer opvallen. Erg belangrijk is dat de gevel achteraf wordt geïmpregneerd. Door het impregneren wordt de gevel namelijk waterafstotend en dat zorgt er voor dat er geen vocht meer in de gevel zit op het moment dat het gaat vriezen. Hierdoor voorkom je nieuwe vorstschade in de toekomst.

Nieuws

  • Wanneer je gevel impregneren

Wanneer je gevel impregneren?

6 april , 2021|0 Comments

Wanneer je gevel impregneren? We krijgen geregeld de vraag wanneer je het beste je gevel kunt impregneren. Dit hangt van enkele factoren af zoals de ondergrond, de ligging van de gevel, de porositeit (hoe [...]

  • Kosten gevelreiniging

Gevelreiniging kosten

10 oktober , 2020|0 Comments

Gevelreiniging kosten 'Wat kost gevelreiniging?' is de meest gestelde vraag bij ons aan de telefoon. Om maar met de deur in huis te vallen: de meterprijzen om je muren schoon te maken waar wij mee [...]

Gerelateerd