Hoe werkt het stralen van je gevel?

Door het stralen van je gevel kun je je woning er weer als nieuw uit laten zien. We krijgen vaak de vraag of de stenen niet kapot gaan door het stralen. In deze blog leggen we je graag uit hoe we schade aan de gevel voorkomen.

Stralen van de gevel: wat betekent dit precies?

Vroeger werden gevels gestraald door een straalmiddel (zoals zand of grit) onder luchtdruk tegen de gevel te blazen. Doordat zand en met name grit erg scherpe materialen zijn, heb je binnen no time al schade. Deze manier van stralen wordt dan ook bijna niet meer toegepast. Gelukkig. Tegenwoordig wordt het straalmiddel gemengd met water waardoor de impact op de gevel aanzienlijk minder wordt. In het filmpje hieronder leggen we dit uit met een mooie vergelijking.

Schade door gevelreiniging

Voorbeeld van een kapot gestraalde gevel.

Met je juiste instelling kunnen we heel zacht stralen.

Het verschil tussen stralen en mineraalwassen

Zoals hiervoor beschreven wordt bij stralen enkel lucht met een straalmiddel gebruikt. Bij Reinigingskenners passen we de techniek mineraalwasen toe. Hierbij mengen we water met een mineraal in een straalketel. Dit wordt bij elkaar een soort blubber. Deze ‘blubber’ blazen we onder lage luchtdruk tegen de gevel zodat de impact minimaal is. Zo minimaal dat je zelfs  lettelrijk de letters van een papiertje kunt stralen.

Mineraalwassen van je gevel in 3 stappen:

stralen van gevel

Stap 1

Een zacht mineraal wordt in water opgelost.

gevelrenovatie stralen

Stap 2

Door het mengsel van water met mineralen verdwijnt de vervuiling van de gevel.

gevel renoveren

Stap 3

Na het reinigen is de gevel weer als nieuw!

Tip: laat na het reinigen je gevels ook impregneren. Hierdoor blijft de gevel langer schoon, en is deze beschermd tegen vochtdoorslag en vorstschade.

Krijg je dan totaal geen schade bij het stralen?

In theorie is er bij het reinigen altijd impact op een gevel. Of we nu stoomcleanen, powercleanen of mineraalwassen. Maar de impact bij mineraalwassen is zo gering dat het met het blote oog bijna niet te zien is. We vergelijken het altijd met je kleding die je in de was doet: je kleding wordt weer schoon, maar bij elke wasbeurt is je kleding iets minder nieuw.

Zoals aangegeven raden we wel aan om de gevel na het reinigen te laten impregneren. De gevel wordt na reiniging immers iets poreuzer. Door een gevel te impregneren (of hydrofoberen) compenseren we dit effect.

Voorbeelden van gevels die door ons zijn gestraald (mineraalwassen):