Kun je stralen zonder de gevel te beschadigen?

We krijgen vaak de vraag of we een gevel heeeeeeeel zacht kunnen stralen. Zo zacht dat je de letters van een papiertje kunt stralen. Dat vonden we een goede vraag dus we zijn dat eens gaan proberen.

Mineraalwassen: voor het fijne werk

In de video hiernaast zie je hoe we letterlijk de letters van een papiertje af stralen. De gebruikte reinigingstechniek hierbij is mineraalwassen. Hierbij mengen we water met een heel zacht mineraal. Dit mengsel is een soort blubber en dat blazen we onder lage luchtdruk (maximaal 8 bar) tegen de ondergrond.

Deze manier van gevelreinigen wordt vaak toegepast bij kwetsbare ondergronden zoals bijvoorbeeld bij een monumentaal pand of een jaren 30 woning. Zo hebben we bijvoorbeeld ook de Stadsschouwburg in Amsterdam gereinigd met deze techniek.

Verschil tussen stralen en mineraalwassen

In de volksmond spreekt men nog best vaak over stralen, terwijl dit eigenlijk nauwelijks nog wordt toegepast. Bij stralen wordt een straalmiddel onder luchtdruk (droog) tegen de gevel geblazen. Vroeger werd daar bijvoorbeeld grit voor gebruikt. Grit is een veel te hard materiaal waardoor de impact op de gevel veel te hoog is. Stralen met gewoon zand (bijvoorbeeld speelzand of voegzand) is ook niet goed omdat bij de inslag kwarts vrijkomt. Het inademen van kwarts is schadelijk voor de longen.

Om die reden hebben de afgelopen jaren 2 ontwikkelingen plaats gevonden:

  1.  stralen gebeurt niet meer droog, maar met toevoeging van water (natstralen of vochtstralen).
  2. er zijn meer verschillende en vooral vriendelijkere straalmiddelen bijgekomen

In veel gevallen stralen wij met een mineraal en toevoeging van water, en wij noemen dat mineraalwassen.