Zelf gevel reinigen?

 

8 tips om zelf je gevel te reinigen!

gevelreiniger

Handig om te weten als je zelf je gevels gaat reinigen

We krijgen geregeld de vraag of het ook mogelijk is om zelf gevels te reinigen. En ja, dat kan want onze collega’s kunnen dat ook. 😃 Maar zij doen dat natuurlijk dagelijks en waarschijnlijk ga je zelf voor het eerst aan de slag met gevelreiniging. Om je op weg te helpen vind je op deze pagina diverse tips om zelf mee aan de slag te gaan. Ben je benieuwd hoe je gevel eruit kan komen te zien? Bekijk dan de pagina over voor en na gevelreiniging.

Tip 1: bezint eer je begint

Oké, dat klinkt misschien een beetje flauw maar we vinden het wel belangrijk dat je even stil staat bij een paar zaken. Een gevel die niet juist is gereinigd kan onherstelbare schade oplopen. Hiernaast zie je een foto van een gevel die te hard en op de verkeerde manier is gestraald. Geld besparen door het zelf te doen verandert zo achteraf in alsnog een hoge prijs voor gevelreiniging. Zorg dus dat je altijd voorzichtig te werk gaat, en dat je bijvoorbeeld in een hoekje begint met reinigen.

Verder is het nog handig om te weten dat in sommige gemeentes (zoals Rotterdam, Amsterdam, of Den Haag) in veel gevallen een vergunning nodig is om de gevels te mogen reinigen. Dit heeft met name met milieu en afvalwater te maken.

Schade door gevelreiniging

Deze gevel is onherstelbaar beschadigd door een verkeerde manier van stralen

Steiger voor gevelreiniging

Gebruik bij voorkeur een steiger en niet een ladder

Tip 2: safety first

Vaak gebruik je bij het reinigen hoge druk en sta je op hoogte. Ons advies is om altijd een rolsteiger te gebruiken, en bij voorkeur niet een ladder. Rolsteigers kun je vrij makkelijk met 2 personen opbouwen tot hoogtes van circa 10 meter. Je kunt ze huren bij bijvoorbeeld Boels of Bo-rent.

Bepaal vooraf welke reinigingstechniek het beste is

Tip 3: bepaal je reinigingstechniek

De gangbare reinigingstechnieken bij gevelreiniging zijn stoomcleanen, powercleanen en mineraalwassen. Als je nog geen ervaring hebt met gevelreiniging, dan raden we af om zelf je gevel te powercleanen of mineraalwassen. De kans op schade of ongelukken is bij deze vorm van gevelreiniging groot. Laat dit dus liever over aan gevelreiniging specialisten.

Anders gezegd: als je gevel te reinigen is door te stoomcleanen, dan zou je het zelf kunnen proberen. Maar hoe kom je er achter of jouw gevel en vervuiling geschikt is voor stoomcleanen? TIP: kijk bij veel voorkomende vervuiling op gevels en kijk of jouw gevel er tussen staat. Als je op de foto klikt, dan kun je lezen welke reinigingstechniek wij aanraden. Niet doorvertellen, hè! 😜

Tip 4: gebruik een goede hogedrukreiniger met warm water

Zoals je op deze pagina over gevelreiniging kunt lezen, zijn er verschillende manieren om een gevel te reinigen. Als je geen ervaring hebt met gevelreinigen, dan raden we af om zelf een gevel te stralen. Hogedrukreinigen (of stoomcleanen) is voor een beetje handige klusser nog wel te doen.

Voor het hogedrukreinigen van je gevel heb je natuurlijk een hogedrukreiniger nodig. Het beste werkt een hogedrukreiniger met een wateropbrengst van minimaal 15 liter per minuut, een druk van 200 bar, en een temperatuur van minimaal 70 graden. Je komt dan al snel uit bij een professionele hogedrukreiniger. Ook deze kun je huren bij de eerder genoemde verhuurbedrijven.

gevelreiniging gaat het beste met een warm water hogedrukreiniger

algendoder op gevel

Soms is het ook mogelijk om met een algendoder groene aanslag van de gevel te verwijderen

Tip 5: gebruik een algendoder

In plaats van reinigen met een hogedrukreiniger kun je soms ook groene aanslag van de gevel verwijderen door middel van een algendoder. De algendoder breekt de groene aanslag af, en dit verdwijnt na enkele regenbuien.

Tip 6: impregneer je gevel na het reinigen

Wij zeggen altijd: zodra je stopt met reinigen begint de vervuiling. Een gevel die net gereinigd is, is vatbaar voor nieuwe vervuiling. Na elke reinigingsbeurt maak je de gevels iets poreuzer, ook al ga je erg voorzichtig te werk. Je kunt dit vergelijken met het schoonspuiten van je bestrating: als je dat geen nabehandeling geeft, dan is je stoep relatief weer snel opnieuw vuil.

Daarom raden we je aan om een gevel na het reinigen altijd te impregneren (of hydrofoberen). Door het impregneren wordt een gevel waterafstotend en dat zorgt ervoor dat een gevel na een regenbui sneller droog is. Hoe sneller een gevel droog is, des te minder nieuwe vervuiling kans krijgt om aan de gevel te hechten. Je kunt dit vergelijken met een waxlaag op je auto als je door de wasstraat gaat.

Bekijk op deze pagina hoe je een gevel kunt impregneren. LET OP: als je impregneer niet of niet goed van de ramen verwijdert, dan kan dit blijvende vlekken geven. 

Impregneren voorkomt dat de gevel snel opnieuw vuil wordt

Tip 7: Hou onze blogs in de gaten

Wij publiceren geregeld blogs over gevelreiniging en gevelrenovatie, zoals deze blog over stralen zonder schade. We verwachten op korte termijn nog meer blogs te maken, en hier zullen we ook aandacht geven aan onderwerpen rondom het (zelf) reinigen van gevels.

Tip 8: schakel een specialist in

Kom je er niet uit, of twijfel of je het wel op de juiste manier doet? Dan kun je ons als gevelreiniging specialist altijd nog inschakelen. Vraag hieronder in 3 snelle stappen een offerte op maat aan:

Offerte voor gevelreiniging in 3 stappen:

foto van je gevel
1. Foto’s

Maak één of meerdere foto’s van je gevel.

bijlagen gevelreiniging2. Uploaden

Verstuur je gegevens samen met je foto’s naar ons toe via het formulier.