Wanneer is een gevel goed geïmpregneerd?

Hoe weet je nu of een gevel goed is geïmpregneerd? Een eerste goede indicatie is dat de regendruppels mooi  van de gevel af parelen als het regent. Maar dat zegt nog niet alles. Beter is natuurlijk om het te meten, want meten = weten.

Geïmpregneerde gevel meten

Een gangbare manier om de waterwerendheid van een gevel te meten is door een karstensbuisje op de gevel te plaatsen. Deze vul je met water, en bij een goed geïmpregneerde gevel blijft deze vloeistofkolom in het buisje staan.

Meten = weten bij een geïmpregneerde gevel.

Meetwaarden voor impregneren

Hoe hoger de vloeistofkolom in het karstensbuisje, des te meer de gevel wordt belast door het water. Als je de kolom hoog genoeg maakt, dan zal uiteindelijk elke (poreuze) ondergrond water opnemen, geïmpregneerd of niet. Er zijn tabellen gemaakt met minimale kolomhoogtes met de tijd die de kolom op de gevel moet kunnen blijven staan. Aan de hand van deze tabellen wordt ook de garantie op het impregneermiddel afgegeven door de fabrikant.

Het kan zijn dat het afparel-effect na verloop van tijd minder wordt, maar dat na meting blijkt dat de gevel nog prima waterafstotend is. Andersom kan ook: een gevel kan (in het begin) een afparel-effect vertonen, terwijl bij impregneren de gevel niet goed genoeg verzadigd is.

Twijfel je over de kwaliteit van het impregneerwerk? Laat het dan meten met een karstensbuis.