Wat is die witte aanslag op de gevel?

Veel mensen vragen zich af wat die witte aanslag op de gevel precies is. Vaak hoor je woorden als salpeter, zout, kalk, carbonaat en nog veel meel stofjes die op de gevel zouden zitten. Eigenlijk zijn er maar 2 soorten die veel voorkomen: een kalkuitbloei en een zoutuitbloei.

Kalkuitbloei en zoutuitbloei

In de metsel- en voegspecie komen verschillende stoffen voor zoals kalk en zouten. Wanneer de gevel nat wordt door bijvoorbeeld regen, dan lossen deze stoffen op en worden ze als het ware naar het oppervlak getransporteerd. En daar tekent het zich af als een witte aanslag op de gevel.

Verwijderen van witte aanslag op de gevel

Witte aanslag is prima te verwijderen van de gevel, alleen is het belangrijk om te weten om welk type witte aanslag het gaat.

Met de juiste instellingen kun je de letters van een papiertje stralen.

Hoe weet je het verschil tussen een kalk en zoutuitbloei?

Het klinkt misschien gek, maar het verschil tussen een kalkuitbloei en een zoutuitbloei kun je proeven. Als je de gevel met je vinger vochtig maakt en je proeft eraan, dan zal een zoutuitbloei zout proeven. Een kalkuitbloei daarentegen heeft een wat doffere smaak.

Kalkuitbloei of zoutuitbloei verwijderen

Zout lost goed op in water, dus een zoutuitbloei zul je na verloopt van tijd vanzelf zien verdwijnen door de regen. Een kalkuitbloei is hardnekkiger. Deze hecht zich namelijk goed op het oppervlak van de gevel. Een kalkuitbloei verwijderen we daarom meestal door mineraalwassen of powercleanen, afhankelijk van de ondergrond en de intensiteit van de aanslag.

Achteraf impregneren

Na het verwijderen van de witte aanslag raden we altijd aan om de gevel te laten impregneren. Een geïmpregneerde gevel laat minder vocht toe, dus kan er ook minder witte uitslag naar het oppervlak verplaatsen. Helemaal voorkomen lukt niet altijd, maar impregneren draagt daar wel enorm aan bij.