Nadelen dakcoating
De reden dat je op deze pagina over de nadelen van dakcoating komt is waarschijnlijk omdat je wilt afwegen of dakcoating interessant voor je kan zijn. In alle eerlijkheid: wij zijn een bedrijf dat dakcoating uitvoert, dus helemaal objectief zijn we niet. Maar we weten wel welke vragen vaak gesteld worden en wat de overwegingen en veronderstellingen van onze klanten zijn. Op deze pagina vind je een overzicht van de meest veronderstelde nadelen van dakcoating.
Nadeel 1: dakcoating kan loslaten
Dakcoating brengen we aan na het grondig reinigen van het dak. Het vormt een nieuw ‘laagje’ bescherming op je dak en in theorie kan dat laagje loslaten. Dit is niet anders dan bij nieuwe betonpannen waar een laagje coating op zit: ook die coating kan loslaten.
Er is wel een belangrijk verschil: wanneer wij een dak coaten geven we 5 jaar garantie, specifiek op de (hechting van) coating. Bij nieuwe dakpannen krijg je over het algemeen garantie op de waterdichtheid en niet specifiek op de coating. En ook zonder coating is een betonnen dakpan waterdicht.
Wij reinigen en coaten al bijna 20 jaar dakpannen en hebben slechts enkele keren onder garantie losgelaten coating hersteld.
Dakcoating biedt een duurzame bescherming voor je dakpannen
Dakcoating, garantie en levensduur
Zoals aangegeven geven we 5 jaar garantie op de hechting van onze dakcoating. Waar onze klanten meestal meer benieuwd naar zijn is: hoe lang gaat die coating mee? De verwachte levensduur van de dakcoating is zo’n 15 jaar. In de praktijk zien we dat de coating na verloop van tijd wat kleur gaat verliezen. Een zwart gecoat dat is na 15 jaar bijvoorbeeld donkergrijs geworden. Ook dit is vergelijkbaar met een coating bij nieuwe dakpannen: deze verlies na verloop van tijd ook kleur.
Nadeel 2: er wordt niet gecoat waar de dakpannen overlappen
Wij coaten de dakpannen op het dak (we halen ze er niet vanaf), zoals ook in de video hiernaast te zien is. En inderdaad coaten wij niet op de plaatsen waar de dakpannen elkaar overlappen. Dit is ook niet nodig, om de volgende redenen:
- Waar de dakpannen elkaar overlappen komt geen neerslag
- Vaak is zelfs de fabriekscoating nog te zien bij deze overlap als je de bovengelegen pan verschuift
- Het overlapte gedeelte is niet zichtbaar
Wij zien het juist als voordeel om de dakpannen te laten liggen: in 2 dagen heb je weer een dak wat als nieuw is.
Nadeel 3: de coating beschadigt als je de dakpannen verschuift
Als je niet voorzichtig bent dan kun je de coating inderdaad beschadigen als je de dakpannen verschuift. Het is het beste om eerst de bovengelegen dakpan op te tillen, en dan pas de dakpan eronder te verschuiven. Ook dit is niet anders dan bij nieuwe dakpannen, zowel bij keramische als betonnen dakpannen. Dakpannen zijn gemaakt om waterdicht te zijn, en niet om mechanische belasting (zoals verschuiven) te weerstaan.
Nadeel 4: dakcoating is gevaarlijk voor mijn zonnepanelen
Eigenlijk is dit juist een groot voordeel van dakcoating: zonnepanelen kunnen gewoon op het dak blijven liggen. Bij het coaten kunnen we de zonnepanelen afplakken en zijn deze beschermd tegen spuitnevel. Als je nieuwe dakpannen wilt laten leggen dan zul je eerst de zonnepanelen moeten verwijderen.
Wanneer de zonnepanelen nog geplaatst moeten worden en je hebt de keuze, dan is het handiger om eerst te laten coaten en dan pas de zonnepanelen te laten plaatsen.
Nadeel 5: dakcoating is milieubelastend
Ook dit is juist een groot voordeel: dakcoating is een stuk duurzamer dan nieuwe dakpannen te laten plaatsen. Door je dak te coaten in plaats van nieuwe dakpannen te laten leggen, voorkom je milieubelastende zaken, zoals:
- Grondstofwinning
- Energie om de dakpan te maken (met name keramische dakpannen vragen veel energie tijdens het bakken)
- Transport van de dakpannen
- Energie om de oude dakpannen te verwijderen en te recycelen
De CO2 uitstoot is aanzienlijk zoals ook deze studies laten zien van dakpanfabrikanten Nelskamp en Wienerberger.
Nadeel 6: dakcoating is duur
Het hangt er vanaf waarmee je dakcoating vergelijkt. Het kost meer dan bijvoorbeeld het impregneren van dakpannen. Maar het is weer een stuk voordeliger dan nieuwe dakpannen te laten leggen. Op deze pagina vind je enkele indicatieprijzen van dakcoating.
We hopen dat je met dit overzicht een beter idee van de nadelen (maar vooral ook de voordelen )van dakcoating hebt gekregen. Wil je een advies met een vrijblijvende offerte voor jouw dak? Vul dan ons contactformulier in en ontvang binnen 1 werkdag een offerte op maat.
Coaten van je dak in 3 stappen:
Overweeg je je dak te laten coaten? Hieronder vind je een stappenplan voor het coaten van je dakpannen.
Dakcoating is beschikbaar in verschillende kleuren
Bij het coaten van je dak heb je keuze uit diverse kleuren. Meestal kiest men een kleur die natuurlijk oogt bij een dakpan, zoals antraciet, zwart of terracotta (oranje). Je hoeft niet per se dezelfde kleur te kieze als je dak nu is. We kunnen bijvoorbeeld een oranje dak antraciet maken of andersom. Vaak passen we dakcoating toe op verweerde betonpannen of op (eternit) lei. Geglazuurde dakpannen of dakpannen met een edelengobe zijn niet geschikt om te coaten omdat daar niet voldoende hechting bij ontstaat.
Offerte voor dakcoating in 3 stappen:
1. Foto’s
Maak één of meerdere foto’s van je dak.
2. Uploaden
Verstuur je gegevens samen met je foto’s naar ons toe via het formulier.
Referenties dakcoating
Bekijk hieronder diverse panden waarbij we het dak hebben voorzien van een nieuwe coating.