Dakreiniging, dakcoating en zonnepanelen: hoe zit dat?

Veel mensen kiezen op dit moment voor zonnepanelen en we merken dat dat vaak een reden is om snel nog even het dak te laten schoonmaken en/ of coaten. Vaak is dan de vraag: welke volgorde is nou het beste? Eerst reinigen, eerst zonnepanelen, of zijn er nog meer opties? In deze blog leggen we dit graag even uit.

Even vooraf: waar hebben we het precies over?

Voor alle duidelijkheid hierbij even een overzicht van de verschillende werkzaamheden die we aan een dak kunnen uitvoeren:

Dakreiniging

Dit betreft het schoonmaken van het dak. Lees meer over dakreiniging >

Dak impregneren

Hierbij wordt het dak beschermd tegen vocht en weersinvloeden. Lees meer over dak impregneren >

Dak coaten

Hierbij brengen we een nieuwe kleur/ coatinglaag aan op het dak. Lees meer over dakcoating >

Wat is nou de beste volgorde voor het dak?

Laten we eerlijk zijn: het reinigen en het coaten van het dak geeft natuurlijk overlast en tijdens de werkzaamheden viezigheid. En dat wil je natuurlijk niet op je nieuwe zonnepanelen hebben. Het beste is daarom om sowieso als eerste het dak te laten reinigen, dus vóórdat de zonnepanelen worden geplaatst.  Dan is de vraag wat daarna handiger is: eerst coaten/ impregneren, of  na het reinigen eerst de zonnepanelen plaatsen? Ons advies is om eerst te laten coaten/ impregneren en dan de zonnepanelen plaatsen.

dakcoating zonnepanelen

Als je eerst gaat coaten en dan zonnepanelen gaat plaatsen, dan loop je het risico dat de nieuwe coatinglaag beschadigt tijdens het plaatsen van de zonnepanelen. En als je eerst zonnepanelen plaatst en dan gaat coaten, dan heb je 2 nadelen: onder de zonnepanelen kan geen coating komen, en je loopt het risico dat de zonnepanelen beschadigen. Om deze 2 redenen raden we aan om eerst te laten coaten en dan de zonnepanelen te laten plaatsen.

Mocht de coating dan toch beschadigen tijdens het plaatsen van de zonnepanelen, dan bieden we 3 oplossingen:

  1. we laten een restje coating achter zodat je plaatselijk de dakpannen kunt bijtippen
  2. we coaten enkele reserve dakpannen extra
  3. we kunnen achteraf als service even langs komen om plaatselijk wat bij te tippen

Op deze manier kun je het beste genieten van je zonnepanelen en de nieuwe dakcoating. Heb je verder nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!