Gevels impregneren en isolatie, hoe zit dat?
Het impregneren van gevels en gevelisolatie worden geregeld gecombineerd (kort na elkaar) uitgevoerd. Vaak krijgen we daar 2 vragen over:
-
Impregneren en isoleren: is dat een goede combinatie?
-
Wat kan ik beter eerst laten doen: gevels impregneren of gevels isoleren?
Impregneren en isoleren: is dat een goede combinatie?
Jazeker, dat is een hele goede combinatie! Het isoleren van gevels bespaart je energie. ’s Winters ‘lekt’ er namelijk minder warmte via je gevels naar buiten. Hierdoor hoef je minder te stoken en daardoor bespaar je energie.
Wanneer je je gevels laat impregneren, dan zorgt dat ervoor dat je gevels minder lang nat blijven na een regenbui. Een natte gevel onttrekt namelijk warmte aan de binnenruimte. Water in de gevel verlaagt de R-waarde van je gevel aanzienlijk. In het filmpje hiernaast legt een meneer van Woontlekker uit hoe een R-waarde werkt. Door een gevel te impregneren verhoog je de R-waarde wat dus extra isoleert bovenop je gevelisolatie.
Wat kan ik beter eerst laten doen: gevels impregneren of gevels isoleren?
Over het algemeen is het beter om eerst de gevels te laten isoleren en daarna te impregneren. Vaak worden bij na-isolatie gaten in de voegen geboord om het isolatiemateriaal in de gevel aan te brengen. Deze gaten worden dan na het isoleren door het isolatiebedrijf opgevuld. Als wij na het isolatie komen impregneren, dan worden sowieso deze opgevulde gaten mee geïsoleerd.
Maar er is nog een argument: het impregneren van de gevels voeren wij vaak gecombineerd uit met voegrenovatie. Hierbij worden toch al de oude voegen verwijderd en voorzien we de gehele gevel van nieuwe voegen. Als het isolatiebedrijf na het impregneren (of hydrofoberen) zou komen, dan zouden ze gaten moeten maken in de nieuwe voegen. En dat is natuurlijk zonde.
Tot slot nog een heel klein argument: mocht er tijdens het isoleren vervuiling op de muren komen, dan kunnen we vóór het impregneren nog de muren schoonmaken.