Impregneren, inpregneren, hydrofoberen of coaten?

Impregneren, inpregneren, hydrofoberen of coaten?

We krijgen geregeld de vraag wat nu de verschillen zijn tussen impregneren, inpregneren, hydrofoberen en coaten. Op deze pagina vind je een uitleg over de verschillende begrippen, en de verschillen er tussen. 

Laten we beginnen met de meest voorkomende: impregneren. Impregneren betekent eigenlijk ‘doordrenken met een vloeistof’. En dat is wat we ook doen bij het impregneren van een gevel of bij het impregneren van een dak: we doordrenken de ondergrond met een impregneermiddel met als doel om deze waterafstotend te maken.
Dan komen we bij de volgende: inpregneren. En daar kunnen we kort over zijn: inpregneren is verkeerd gespeld; hiermee wordt impregneren bedoeld.

In de bovenstaande video kun je zien hoe een gevel geïmpregneerd wordt

Offerte voor het impregneren van je gevel of dak in 3 stappen:

foto van je gevel
1. Foto’s

Maak één of meerdere foto’s van je gevel of dak.

bijlagen gevelreiniging2. Uploaden

Verstuur je gegevens samen met je foto’s naar ons toe via het formulier.

Verschil tussen impregneren en coaten

Bij het impregneren brengen we een kleurloze, waterafstotende vloeistof aan, terwijl bij het coaten een geheel nieuwe kleur wordt aangebracht.  

Impregneren doen we zowel bij gevels als bij dakpannen. Coaten doen we eigenlijk alleen bij dakpannen. Als je je dak laat reinigen, dan heb je eigenlijk 2 manieren om de dakpannen te beschermen: het impregneren van de dakpannen en het coaten van de dakpannen.

Bij het impregneren houden de dakpannen de kleur en uitstraling die ze na het reinigen hebben. Bij het coaten komt er een nieuwe kleur op, en kun je dus ook kiezen uit verschillende kleuren.

Impregneren komt bij zowel gevels als daken voor, terwijl we coaten alleen maar bij dakpannen toepassen.

In deze video kun je zien hoe we dakpannen coaten

En hoe zit het dan met hydrofoberen?

Hydrofoberen betekent ‘waterafstotend maken’. Dit is dus eigenlijk een correctere benaming dan impregneren. Maar omdat in de volksmond meestal impregneren wordt gebruikt, noemen we het op onze website ook zo.

Samengevat
Impregneren betekent doordrenken met een vloeistof. Inpregneren is verkeerd gespeld. Coaten betekent een nieuwe kleur aanbrengen. En hydrofoberen is eigenlijk correcter dan impregneren maar wordt niet vaak gebruikt.