Hoe lang moeten voegen buitenmuur drogen?
Het is belangrijk om de juiste droogtijd in acht te nemen bij de werkzaamheden rondom gevelrenovatie. Ben je te snel met de vervolgbehandeling, dan kun je chemische processen blokkeren. En als je te lang wacht, dan kan de gevel al weer te vuil zijn voor de volgende stap. Bij nieuwe gevels kun je bij handvormstenen vanaf de derde dag beginnen met voegen. Bij beton- en strengpersstenen kun je na 2 weken beginnen met voegen.
Meer over droging en uitharding van voegen
Voegmortel moet uitharden in de aanwezigheid van water. Het is daarom belangrijk dat net na het voegen de gevel nat gehouden wordt. Dat kan door bijvoorbeeld de eerste 2 dagen de gevel om de paar uur nat te sprenkelen met de tuinslang. Als je dit niet doet, dan drogen de voegen te snel en dan verpulveren ze. In voegtermen noemen we dit ook wel het ‘verbranden’ van de voeg. Het bevochtigen verschilt per situatie: een gevel die ’s zomers vol in de zon staat moet je vaker besprenkelen dan een gevel in de schaduw tijdens de herfst. Zorg er in ieder geval voor dat de gevel de eerste week vochtig blijft.
Hoe snel kun je verder na het voegen?
De totale uithardingstijd van voegen bedraagt 28 dagen. Dit houdt in dat de voegen na 28 dagen de maximale hardheid bereiken. Maar dat betekent niet dat je altijd 28 dagen hoeft te wachten met je werkzaamheden. Het impregeren van de gevel kan bijvoorbeeld al na circa 2 weken; ook na het impregneren kan namelijk het drogingsproces van de voegen doorgaan.
Voor het schilderen van de buitengevel raden we aan om iets langer te wachten: schilderen kan na 2 tot 4 weken. De reden hiervoor is dat verf minder damp-open is dan impregneermiddel. Hierdoor zou je het drogingsproces kunnen verstoren.
Volgorde van werkzaamheden
Meestal wordt de volgende volgorde aangehouden: voegen uithakken, het reinigen van de gevel, opnieuw invoegen, impregneren. Soms wordt er wel eens een uitzondering gemaakt en kiezen we ervoor om eerst de gevel te reinigen en daarna de voegen uithakken. Dit doen we meestal bij mineraalwassen of stralen van de gevel. Als je eerst de voegen uithakt en je zou daarna gaan stralen, dan loop je (zeker bij zachte stenen) het risico dat je de hoeken van de stenen afrondt. Hierdoor krijg je bredere (hogere) voegen die bij de afgeronde hoeken van de steen weinig hardheid vertonen.
Gebruikte bronnen: eigen ervaring en Weber/ Beamix