Gevelreiniging bij klimop: hoe werkt dat?
Het komt geregeld voor dat mensen een klimop tegen de gevel hebben laten groeien, maar deze later willen verwijderen. De vraag is dan: kan dat, en welke manier van gevelreiniging is dan het beste? In deze blog vertellen we je hier graag meer over.
Gaat het om klimop of om een andere plant?
De eerste stap (nog vóór het gevelreinigen) is om na te gaan of het wel echt om een klimop gaat. Dit bepaalt namelijk hoe moeilijk (of makkelijk) deze van je muur is te verwijderen. In de afbeelding hiernaast zie je aan de linker kant een wingerd en aan de rechterkant een klimop. Een wingerd wordt vaak voor een klimop aangezien terwijl ze toch echt wel verschillen. Bij een wingerd zie je namelijk een soort zuignapjes op de gevel, terwijl de wortels van een klimop een soort draadjes zijn.
Wat zegt de plant over de manier van reinigen?
Een wingerd is zeer hardnekkig te verwijderen. De eerder genoemde zuignapjes zitten zo vast, dat je die er bijna niet af krijt. Een klimop daarentegen is over het algemeen goed van je gevel te verwijderen.
Bij het verwijderen van een klimop kun je eerst de grove delen al met de hand van je muren verwijderen. Deze laten over het algemeen vrij makkelijk los. Wat er overblijft zijn de wortelresten inclusief de ‘draadjes’. Deze zijn het beste te verwijderen door de gevels te stoomcleanen. Hierbij snijden we als het ware de wortels van de gevel af. Het voegwerk kan hierbij (mits in goede conditie) gespaard blijven.
Conclusie: klimop is prima van de muren te verwijderen, maar ga eerst even na of het ook echt om klimop gaat!
Wil je klimop van je gevel laten verwijderen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan!