Op welke manier kun je het beste een gevel reinigen?

Er bestaan verschillende technieken van gevelreiniging en er zijn vele verschillende soorten gevels en vervuiling. Dan is natuurlijk de vraag: op welke manier kun je nu het beste je muren (laten) schoonmaken?

Gevelreiniging: de variabelen

Er zijn enkele aspecten die een rol spelen bij de keuze van de beste reinigingstechniek:

  • Soort vervuiling
  • Het type gevel (de ondergrond)
  • Gewenste eindresultaat
  • Budget

Soort vervuiling
De eerste vraag is natuurlijk om wat voor soort vervuiling het gaat; dat is immers wat je wilt verwijderen. Er is vervuiling die relatief makkelijk te reinigen is, zoals bijvoorbeeld mossen en algen. Maar er is ook zeer hardnekkige vervuiling zoals een vanadiumuitbloei, of een patinalaag. Hierbij is het nodig om veel intensiever te reinigen.

Het type gevel
De ene gevel kan veel meer verdragen dan de andere. Zo is spachtelputz bijvoorbeeld zeer kwetsbaar; dit kun je makkelijk beschadigen bij te hoge druk. Ook handvormstenen kunnen erg zacht zijn. Daarnaast zijn er gevels die je moeilijk chemisch kunt reinigen, zoals (zwarte) mangaansteen.

Gewenst eindresultaat
Je zou zeggen dat iedereen die gevelreiniging wil laten uitvoeren de gevels ook ‘als nieuw’ wil hebben. Toch is dat niet altijd zo. Het komt geregeld voor dat mensen met een monumentaal pand weliswaar een ‘opfrisbeurt’ voor hun gevel willen maar geen ‘nieuwbouwgevel’. In dat geval moet de gevel dus ‘gematigd’ gereinigd worden.

Budget
Tot slot spelen de kosten bij gevelreiniging nog een rol. Hoe arbeidsintensiever het reinigen is, des te kostbaarder de behandeling zal zijn.

Welke keuze aan gevelreiniging is er?

Dit zijn de 3 meest voorkomende reinigingstechnieken:

  • Stoomcleanen
  • Chemisch reinigen
  • Stralen

Daarnaast zijn er nog wat meer ‘exotische’ technieken zoals met laser of met een peeling. Deze technieken worden nauwelijks toegepast.

Stoomcleanen
Hierbij wordt heet water onder hoge druk gebruikt. Het warme water lost hierbij de vervuiling op waardoor de gevel weer schoon wordt.

Chemisch reinigen
Bij chemisch reinigen wordt naast heet water een reinigingsmiddel gebruikt. Dit zorgt ervoor dat vervuiling nog beter kan worden opgelost.

Stralen
Hierbij wordt een straalmiddel gebruikt wat onder luchtdruk en meestal in combinatie met water tegen de gevel wordt geblazen.

Het is mogelijk om zelfs de letters van een papiertje af te stralen

Welke reinigingstechniek is nou het beste voor mijn gevel?

De combinatie van vervuiling en ondergrond bepaalt welke reinigingstechniek het meest geschikt is voor de gevel. We kunnen hier geen standaard overzicht van geven. Mocht je hier meer informatie over willen, dan raden we je aan om contact op te nemen of om een vrijblijvende offerte aan te vragen.