Energie besparen met gevelreiniging?

Soms krijgen we wel eens de vraag wat de voordelen van gevelreiniging zijn. Het belangrijkste argument ligt voor de hand: veel mensen vinden het mooi als de gevel van hun woning is gereinigd. Maar er is nog een belangrijke reden: energie besparen.

Hoe bespaar je energie met gevelreiniging?

Oké, toegegeven: met het gevelreinigen zelf bespaar je geen energie.  Integendeel: het kost energie om je gevels te reinigen. De clou zit ‘m eigenlijk in de vervolgbehandeling: het impregneren van de gevels. Hoe dat zit leggen we je hieronder uit:

Bij het impregneren van de gevels brengen we een kleurloze vloeistof aan op de gevel. Wanneer deze vloeistof is opgedroogd dan zorgt dit ervoor dat de gevel waterafstotend én ademend is. Dat betekent dat als het regent, het vocht niet van buiten naar binnen kan. Maar vocht dat eventueel in de gevel zit kan er nog wel uit in dampvorm.

Wanneer je last hebt van vochtige gevels, dan ben je in de winter niet alleen de binnenruimte aan het warm stoken maar ook het vocht in de buitengevel. Vocht onttrekt dus warmte aan de binnenruimte en dat kost meer energie! Hoe droger je buitengevel is, des te hoger is de isolatiewaarde van je gevel en des te minder energie het kost om het binnen warm te houden.

Op deze manier zorgt gevelonderhoud dus indirect voor energiebesparing.

Waarom zou je gevels reinigen vóór het impregneren?

Het impregneermiddel trekt in de poriën van de steen. Daarom is het belangrijk dat deze poriën goed open staan tijdens het impregneren. Het reinigen van de gevel zorgt ervoor dat het vuil in de poriën verwijderd wordt en dat de steen het impregneermiddel maximaal kan absorberen.